Realhelp

Blog

Mit is jelent, hogy egy ingatlan jogilag rendezett? Egyrészt ismerjük a tulajdonosokat, valamint az ingatlant terhelő jogokat (pl. haszonélvezet), és az ingatlant nem terheli semmi olyan teher, ami a bérbeadást akadályozni.

Egy ingatlanra nem csak akkor kell figyelni, ha azt lakják, hanem bizony akkor is számos feladat fordul elő, ha az ingatlan üresen áll. Ilyen feladatok lehetnek különösen a cikkben feltüntetettek.

A bérleti szerződésben nyilvánvalóan elsődlegesen a felek és a bérlemény adatait érdemes feltüntetni. A felek adatainál legalább a név, édesanyja neve, lakcíme, születési helye és ideje, lakcíme szükséges, mivel egy későbbi jogvitában ezen adatok hiányában nem tud peres eljárást indítani a másik fél.

Mindenki szeretné elkerülni a bérleti jogviszony megszűnésével járó fejfájást, igaz? A kiköltözési nyilatkozat pontosan erre szolgál. De mi is ez pontosan, és miért olyan fontos?

Jogi szempontból egyértelmű, hogy sokszor Amerikában sincs kolbászból a kerítés. Cikkünkben a legérdekesebb szabályozásokra fókuszálunk.

A bérlemény bérlő részére történő átadásának legfontosabb dokumentuma a birtokbaadási jegyzőkönyv.

Lakásbérleti szerződés esetén ma már bevett gyakorlat, hogy a bérleti szerződés megkötésekor, de legkésőbb az ingatlan birtokba adásakor a bérlőnek 1-2, néha 3 havi bérleti díj összegével megegyező mértékű kauciót kell fizetnie a bérbeadó részére. De mire is szolgál a kaució?

Bár sok esetben a bérlet és az albérlet fogalma összemosódik a hétköznapi nyelvben, valójában mást értünk albérlet alatt a hétköznapi nyelvhasználatban és jogi értelemben. Elmagyarázzuk, mi a két fogalom közti különbség.

Előzzük meg a bérleti jogviszony lezárásával járó esetleges kellemetlenségeket!

hu_HUHungarian